vineri, 27 decembrie 2013

"IARNA BUZOIANĂ"

Grupul de dansatori "Moştenitorii" al Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere, Buzău, au obţinut premiul I la concursul judeţean "Iarna buzoiană". Micuţii noştri au muncit, au fost serioşi, frumoşi şi au dansat cu plăcere. Felicitări copilaşilor şi coordonatorilor lor!

miercuri, 18 decembrie 2013

PROIECTUL CULTURAL "LECTURA PENTRU TOŢI"

Mâine, 19 decembrie 2013, în cadrul serbării Pomului de Crăciun, ora 10.00, va fi lansat în cadrul instituţiei noastre proiectul cultural "Lectura pentru toţi" în prezenţa domnului Christian Pomez, ataşatul cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi a doamnei Eufrozina Boitan, responsabil al mediaticii Institutului Francez din Bucureşti.



Nici spiriduşii lui Moş Crăciun nu vor lipsi, aceştia fiind reprezentaţi de către Organizaţia Non-guvernamentală Lions Club Buzău - Mousaios şi de către Asociaţia Frutti Fresh care vor face o bucurie şcolarilor noştri, dăruindu-le cadouri dulci.

Vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături la acest eveniment!

"VĂZÂND CU OCHII MINŢII"

Marţi, 16 decembrie 2013, în cadrul emisiunii "Toate minţile sus", moderată de Robert Brezoaie la postul tv local Campus, a fost reprezentată şi prezentată instituţia noastră de către domnul profesor Nistor Mihai şi elevul clasei a şasea, Moise Valentin.


marți, 10 decembrie 2013

ÎN AŞTEPTAREA LUI MOŞ NICOLAE!

Joi, 5 decembrie, elevii clasei a noua, îndrumaţi de către domnul profesor Tănase Ştefan, au organizat o mică şezătoare în care au împletit magia colindelor cu puritatea poeziilor dedicate naşterii Pruncului Sfânt şi cu voioşia împodobirii bradului de Crăciun. Astfel l-au întimpinat pe blajinul Moş Nicolae de la care au primit daruri delicioase. 


luni, 9 decembrie 2013

O LECŢIE ALTFEL

La jumătatea lunii trecute, elevii clasei a patra au fost vizitaţi de un grup de studenţi nemţi. Micii şcolari au fost foarte încântaţi să le prezinte acestora o oră de matematică, dar nu oricum, ci în limba engleză, îndrumaţi fiind de doamna dirigintă, profesor Datcu Simona, şi domnişoara profesoară de engleză, Stoica Adriana. Felicitări tuturor!


luni, 18 noiembrie 2013

BALUL TOAMNEI

În perioada 9-10 noiembrie 2013, elevii ciclurilor gimnazial şi liceal au desfăşurat o frumoasă activitate sub coordonarea domnilor profesori Aurelia Burţa şi Mihai Nistor în colaborare cu alte cadre didactice ale instituţiei noastre. Într-un spaţiu aparte, Lepşa-Vrancea, copiii au desfăşurat un alt tip de activitate decât cea didactică, Balul Toamnei.
Prima zi a fost dedicată concursului în urma căruia s-au ales regina şi regele balului. Concurenţii înscrişi au participat la probe precum: defilare şi prezentare, dans, proba de talent şi cea a unei declaraţii adresate unei persoane dragi, declaraţie formată din patru cuvinte extrase.
După o seară de dans şi voie bună, copiii s-au bucurat de frumuseţile locului, vizitând Mănăstirea Lepşa şi Rezervaţia Naturală Tişiţa.
Această activitate a fost ca un moment de respiro la jumătatea semestrului întâi, încărcându-i energetic pe copii, astfel încât să obţină rezultate bune la învăţătură.

MINITUR DE GOALBALL

Ziua Naţională a Sportului Şcolar a fost sărbătorită şi de elevii ciclului gimnazial ai liceului nostru printr-o activitate sportivă specifică persoanelor cu deficienţe de vedere. Astfel, doamnele profesoare Ecaterina Olteanu şi Valentina David, în colaborare cu alte cadre didactice ale instituţiei noastre, au organizat un minitur de goalball în urma căruia concurenţii au primit premii (cupe, diplome şi dulciuri) din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Buzău, reprezentată de domnul Dănuţ Staicu.
 
Felicităm iniţiativa doamnelor profesoare şi mulţumim Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Buzău, pentru implicare!

duminică, 17 noiembrie 2013

SIMULARE DE CUTREMUR

În săptămâna 21-25 octombrie, anul curent, în cadrul instituţiei noastre au avut loc o serie de exerciţii de simulare a cutremurului sub coordonarea doamnei profesoare Ana Anton.



Mai intâi, elevii au fost informaţi cu privire la desfăşurarea unui astfel de eveniment şi au fost instruiţi cum să reacţioneze şi să se protejeze în astfel de situaţii.



Ulterior acestei activităţi de informare, două zile consecutive, elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice, au făcut exerciţii practice de adăpostire în cazul unui cutremur şi de evacuare a sălilor de clasă şi a şcolii. 

vineri, 27 septembrie 2013

CHILD ECOSYSTEM


În perioada 2-7 septembrie 2013,  Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, prin Acţiunea Comenius-Mobilităţi individuale de formare continuă, a facilitat realizarea cursului CHILD ECOSYSTEM - THE ETHOLOGICAL METHOD TO THE SERVICE OF THE MAN CUB (ECOSISTEMUL COPILULUI - Metoda etologică în serviciul puiul de om - pentru promovarea autonomiei copilului prin observarea comportamentului său în joc). În acest fel adultul învață cum să-şi schimbe propriul comportament şi mediul didactic prin alegerea unei selecții de materiale adecvate pentru dezvoltarea creativității copilului.
Obiectivele acestui curs au constat în înțelegerea principiilor de bază de creștere naturală a copilului în perioada de vârstă 0-6 ani, înțelegerea acestei dezvoltări naturale din punct de vedere biologic, fizic și neuropsihic, introducerea în practică a metodelor etologice într-un mod descriptiv, pentru a studia comportamentul copilului, modificarea propriului comportament de predare față de copii (interacțiunea adult-copil) și față de alți adulți, învățarea unor noi strategii de lucru cu copilul, lărgirea spectrului materialelor didactice și utilizarea inovatoare a echipamentelor tehnologice avansate ( circuit video închis) în observarea etologică, pentru a ilustra rezultatele acestei metodologii abordate.
 Cursul a fost structurat pe un număr de 5 zile pe parcursul cărora au fost introduse treptat informaţii legate de aplicaţiile metodei Montessori ca metodă de cercetare neuroştiinţifică; teoria Ataşamentului, prezentarea a ceea ce poartă numele de „Strange Situation” ca modalitate experimentală de diagnosticare, modele operative interne la copil şi la adult, înregistrarea video a tuturor simulărilor, construirea Sineului din perspectiva Mariei Montessori, vizitarea laboratorului BELL aparţinând Asociaţiei Internaţionale BELL “Giardino di Pierino”, Florenţa, Italia. La curs au participat 7 cadre didactice din România, Spania şi Grecia. Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învăţare pe toată durata Vieţii (Lifelong Learning). Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei este folosit. Toate persoanele interesate de acţiunile Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, ANPCDEFP pot vizita site-ul agenţiei www.llp-ro.ro.

            Cursant:
            Penescu Georgiana Alexandra

sâmbătă, 29 iunie 2013

RĂMAS BUN, CLASE PRIMARE!

Joi, 20 iunie 2013, elevii clasei a IV-a au sărbătorit absolvirea ciclului primar alături de doamna director, cadre didactice şi părinţi.
Aceştia au împletit într-un montaj cuvintele de mulţumire adresate doamnelor profesoare care le-au îndrumat paşii cu răbdare şi înţelepciune timp de patru ani de zile.
De asemenea, ajutaţi de către doamna profesoară de muzică, Ion Anca, şcolarii le-au pregătit o mică surpriză doamnelor lor profesoare, Ursu Laura şi Olteanu Ecaterina.
Felicităm micuţii şcolari pentru rezultatele obţinute de-a lungul celor patru ani de studiu şi le dorim succes în ciclul gimnazial!

SERBAREA CLASEI A II-A

Elevii clasei a II-a au sărbătorit promovarea anului şcolar, joi, 20 iunie 2013, alături de domnii lor profesori şi părinţi. Pregătiţi de către doamna profesor-educator Ion Loredana, cei mici au cântat frumuseţea copilăriei, au recitat versuri despre personaje din poveşti şi au pus în scenă un scurt text cu un tâlc aparte.
Felicităm elevii pentru rezultatele obţinute anul acesta şcolar şi le urăm vacanţă plăcută!

O EXCURSIE DE NEUITAT

În perioada 7-8 iunie 2013, elevii claselor a III-a şi a IV-a, însoţiţi de doamnele lor profesoare s-au bucurat de o mini-excursie pe traseul Buzău-Verneşti-Salina Prahova-Poiana Pinului-Buzău.
Prima oprire  a fost la Ferma de Struţi de la Verneşti unde cei mici au fost primiţi cu mare drag de către gazde, au văzut pentru prima dată struţi şi ouăle acestora şi au intuit tactil-kinestezic diverse animale şi păsări de curte.
Fiind o zi călduroasă, şcolarii au primit cu mare bucurie coborârea în Salina Unirea din Slănic Prohova, aflând istoria acesteia, intuind statuetele sculptate în sare şi profitând din plin de spaţiul de joacă.
Cazaţi la tabăra din Poiana Pinului, seara, elevii clasei a IV-a i-au invitat pe colegii lor mai mici la o mini-petrecere, sărbătorind astfel absolvirea ciclului primar.
A doua zi, copiii s-au bucurat de spaţiul de joacă amenajat în tabără şi au făcut o drumeţie până la Mănăstirea Ciolanu, loc în care fiecare dintre ei s-a rugat pentru sufletul lui, dar şi a celor dragi, gândindu-se cu siguranţă la familiile lor şi la revederea ce se apropia cu paşi repezi.

joi, 27 iunie 2013

"9 ANI FĂRĂ CUVINTE"

În perioada 7-9 iunie, anul curent, la Buzău s-a desfăşurat Festivalul Naţional "9 Ani Fără Cuvinte", festival organizat de către Asociaţiile "1 Iunie 2001" şi "Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual".
Coordonat de către doamnele profesoare Datcu Elena-Simona şi Ursu Laura-Mirela, Grupul Vocal Minuni a participat la acest eveniment cu un repertoriu de cinci melodii, dorind astfel să fie alături de colegii lor cu deficienţe auditive.

OUR "NEXT STAR"

Joi, 13 iunie 2013, Cătălin Dorobanţu, elev în clasa a IV-a, a participat la emisiunea "Next Star" difuzată pe postul de televiziune Antena 1. 
Pasionat de actorie, muzică şi radio, talentatul nostru elev a trecut de casting fiind ajutat de colega sa dintr-o clasă mai mică, Nicoleta, în sketch-ul "Nu citeşti o carte?".

Pregătit de către doamnele profesoare Datcu Elena-Simona şi Ursu Laura-Mirela, Cătălin a avut onoarea să joace pe scenă cu marele actor de teatru şi televiziune Eugen Cristea în sketch-ul "La plajă" de Robert Coravu.
La repetiţii










Micuţul nostru star s-a bucurat din plin de această experienţă, arătând lumii întregi că o persoană cu deficienţă de vedere este o persoană perfect normală, capabilă să desfăşoare şi activităţi greu de imaginat în accepţiunea valizilor.
Felicitări, Cătălin! Mulţumim că ai reprezentat liceul nostru atât de bine şi pentru că eşti un exemplu pentru toţi copiii deficienţi de vedere din această ţară!

miercuri, 26 iunie 2013

"SUNTEM PERSONAJE DE POVESTE"

Vineri, 7 iunie 2013, elevii claselor I şi a II-a ai liceului nostru au păşit timid în lumea poveştilor. Ei au fost însoţiţi de prietenii lor de la Şcoala "George Emil Palade" din Buzău. Aceştia le-au deschis uşa clasei lor şi împreună au participat la Carnavalul Personajelor din Poveşti. Micuţii au dialogat cu Scufiţa Roşie, Albă-ca-Zăpada, Ileana Cosânzeana, Harap-Alb, Motanul Încălţat... Au recitat poezii, au spus ghicitori, s-au întrecut în răspunsuri corecte, au cântat şi au dansat.
Activitatea a adus multă bucurie în sufletele copiilor şi a încheiat proiectul de parteneriat intitulat "Lumea minunată a literaturii" între Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, Buzău, şi Şcoala Gimnazială "George Emil Palade", Buzău.

EXCURSIE LA PEŞTERILE RUPESTRE

Ultima activitate din cadrul proiectului "Cine este aproapele meu?", desfăşurat în parteneriat cu şcolile gimnaziale din Poşta Cîlnău şi Costeşti a constat într-o excursie la peşterile rupestre de pe Masivul Ivăneţu, excursie care a avut loc pe data de 14 iunie, anul curent.


ELEVII NOŞTRI DE TOP

Al patrulea an consecutiv, Grupul Vocal Minuni a participat pe data de 25 mai 2013 la Festivalul Artistic al Elevilor Buzoieni, menţinându-şi locul ocupat încă de la debut.
Coordonaţi fiind de către doamnele profesoare Loredana Popescu (Palatul Copiilor), Simona Datcu şi Laura Ursu, micuţii au obţinut şi anul acesta locul I la secţiunea grup vocal, clasele 0-4, interpretând melodia "Primăvară, floare rară".

În plus, Ciprian Dincă, elev în clasa a III-a, prin interpretarea emoţionantă a melodiei "Mamă, zâmbet dulce", a obţinut tot premiul I la secţiunea solişti vocal, clasele 0-4.

Felicitări atât copiilor, cât şi profesorilor coordonatori pentru munca depusă şi pentru rezultatele deosebite obţinute şi anul acesta şcolar!

duminică, 16 iunie 2013

PREMIANŢI DE ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

Pe data de 5 iunie, anul curent, de Ziua Mondială a Mediului, 15 elevi ai liceului nostru împreună cu profesorii lor coordonatori au fost premiaţi pentru rezultatele activităţilor desfăşurate în scopul protejării mediului.
Premierea  a fost realizată de către Green Group, firmă ce se ocupă cu reciclarea resturilor şi care a inaugurat, cu această ocazie, în Buzău primul sistem complex de colectare a deşeurilor - SIGUREC 1.

ECO-PARC

ECO-PARC, proiectul realizat de elevii claselor a VII-a şi a IX-a şi coordonat de doamnele profesoare Doina Cucuteanu şi Nicoleta Marian, a primit premiul I la etapa judeţeană a concursului "Proiecte de mediu", ediţia 2013. Acesta va fi prezentat şi la faza naţională care va avea loc în această vară în tabăra de la Muncel, judeţul Iaşi.

marți, 4 iunie 2013

CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ PENTRU NEVĂZĂTORI LA BUZĂU

Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani le-a făcut elevilor noştri de ciclu primar o mare bucurie cu ocazia Zilei Copilului. Caravana Cinematografică pentru Nevăzători a trecut şi pragul instituţiei noastre, cei mici putând viziona filmul artistic accesibilizat "Ho,ho,ho!".
Pentru prima dată, şcolarii noştri au putut urmări un film în întregime, fără a fi nevoie ca acesta să fie întrerupt periodic pentru a le oferi informaţii suplimentare cu privire la mesajele vizuale transmise. Reacţiile pozitive nu au întârziat să apară, copiii aşteptând cu nerăbdare un nou astfel de film.
 

vineri, 31 mai 2013

UNIVERSUL LITERATURII

În cadrul proiectului educaţional "Universul literaturii", elevii clasei a VII-a au efectuat o vizită la Biblioteca Judeţeană Vasile Voiculescu din Buzău. Aici au interacţionat cu cadrele bibliotecare care i-au invitat la o mică şezătoare, discutând atât despre istoricul instituţiei, cât şi despre sălile care pot fi vizitate, dar şi în care cititorii îşi pot desfăşura activitatea, începând de la secţia de lectură pentru copii până la secţia de manuscrise a bibliotecii. De asemenea, aceştia au aflat lucruri interesante şi despre poeţii sau scriitorii care fac cinste judeţului nostru. 

Elevul cel mai interesat de sala de lectură a fost Ciprian. Acesta a rămas plăcut impresionat de colecţiile de ziare, dar totodată a fost dezamăgit că nu existau cărţi braille. Atât doamnele bibliotecare, cât şi doamnele profesoare care au însoţit grupul de elevi, Carmen Miriţă şi Aurelia Burţa, au promis o colaborare cu biblioteca, în urma căreia să se obţină o dotare si cu astfel de cărţi.
Tot în cadrul acestui proiect, în Săptămâna Cărţii, s-a realizat o activitate de donare de cărţi pentru copii defavorizaţi, coordonatori fiind doamnele profesoare Florica Boboc şi Săndica Roşu.

marți, 14 mai 2013

CIPRIAN DINCĂ - ELEVUL NOSTRU "MINUNE"

Ciprian Dincă, unul dintre elevii cu care ne mândrim, doreşte să devină preot sau profesor de limba engleză. Este pasionat de muzică şi, de-a lungul celor trei ani de zile de când este elev al liceului nostru, a obţinut numeroase premii întâi la diverse concursuri naţionale sau judeţene. Latura sa artistică a fost descoperită încă din primele zile ale clasei întâi de către doamnele sale profesoare, ulterior făcând parte din Grupul Vocal Minuni, proiect realizat de către instituţia noastră în colaborare cu Palatul Copiilor Buzău.

Să-l cunoaştem mai bine pe Ciprian prin intermediul unui reportaj difuzat la postul local Campus Tv! 


A "NEXT STAR"

T
Talentatul nostru elev din clasa a III-a, Ciprian Dincă, pasionat de muzică, religie şi limba engleză, ne-a onorat prin participarea sa în data de 25 aprilie la emisiunea "Next Star" difuzată pe postul de televiziune Antena 1. Interpretând melodia "Lumea e a mea" de la Voltaj, acesta a ajuns la inimile multor telespectatori, dar şi la inimile membrilor juriului, transmiţându-le multă emoţie şi sensibilizându-i.
Pregătit de către doamna profesoară Datcu Elena-Simona, Ciprian s-a bucurat din plin de această experienţă, precum şi de faptul că a avut şansa să îl cunoască personal pe Connect-R, artist pe care îl apreciază foarte mult.
Felicităm atât iniţiativa doamnei profesoare, cât şi prestaţia micuţului nostru star, sperând ca aceştia să reprezinte instituţia noastră şi pe viitor la alte concursuri.