vineri, 27 septembrie 2013

CHILD ECOSYSTEM


În perioada 2-7 septembrie 2013,  Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, prin Acţiunea Comenius-Mobilităţi individuale de formare continuă, a facilitat realizarea cursului CHILD ECOSYSTEM - THE ETHOLOGICAL METHOD TO THE SERVICE OF THE MAN CUB (ECOSISTEMUL COPILULUI - Metoda etologică în serviciul puiul de om - pentru promovarea autonomiei copilului prin observarea comportamentului său în joc). În acest fel adultul învață cum să-şi schimbe propriul comportament şi mediul didactic prin alegerea unei selecții de materiale adecvate pentru dezvoltarea creativității copilului.
Obiectivele acestui curs au constat în înțelegerea principiilor de bază de creștere naturală a copilului în perioada de vârstă 0-6 ani, înțelegerea acestei dezvoltări naturale din punct de vedere biologic, fizic și neuropsihic, introducerea în practică a metodelor etologice într-un mod descriptiv, pentru a studia comportamentul copilului, modificarea propriului comportament de predare față de copii (interacțiunea adult-copil) și față de alți adulți, învățarea unor noi strategii de lucru cu copilul, lărgirea spectrului materialelor didactice și utilizarea inovatoare a echipamentelor tehnologice avansate ( circuit video închis) în observarea etologică, pentru a ilustra rezultatele acestei metodologii abordate.
 Cursul a fost structurat pe un număr de 5 zile pe parcursul cărora au fost introduse treptat informaţii legate de aplicaţiile metodei Montessori ca metodă de cercetare neuroştiinţifică; teoria Ataşamentului, prezentarea a ceea ce poartă numele de „Strange Situation” ca modalitate experimentală de diagnosticare, modele operative interne la copil şi la adult, înregistrarea video a tuturor simulărilor, construirea Sineului din perspectiva Mariei Montessori, vizitarea laboratorului BELL aparţinând Asociaţiei Internaţionale BELL “Giardino di Pierino”, Florenţa, Italia. La curs au participat 7 cadre didactice din România, Spania şi Grecia. Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învăţare pe toată durata Vieţii (Lifelong Learning). Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei este folosit. Toate persoanele interesate de acţiunile Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, ANPCDEFP pot vizita site-ul agenţiei www.llp-ro.ro.

            Cursant:
            Penescu Georgiana Alexandra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu