marți, 23 decembrie 2014

SPECTACOL DE CRĂCIUN

Joi, 18 decembrie 2014, elevii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău împreună cu dascălii lor au prezentat un mini-spectacol de Crăciun. Într-un decor feeric, de poveste, cu mic, cu mare, aceştia s-au bucurat de magia sărbătorilor de iarnă.



La acest eveniment au fost prezenţi şi voluntari ai Centrului Cultural Francofon Buzău, elevi ai claselor a IX-a de la Colegiul Mihai Eminescu Buzău, care au prezentat cartea "Bonjour, Jeunesse" ale cărei pagini conţin şi poeziile lui Andrei Calancea, absolvent al instituţiei noastre.

Nici spiriduşii Moşului nu au lipsit, răsplătindu-i pe cei mici cu bunătăţi alese şi daruri minunate. Mulţumim organizaţiei non-guvernamentale Lions Club Mousaios Buzău şi firmei Romtera.
Sărbători fericite tuturor şi un An Nou mai prosper!

marți, 2 decembrie 2014

PERMIS DE BUN PIETON



Clipuri TV ne spun să mâncăm sănătos şi să facem mişcare. Avertismente de pe pachete de ţigari ne spun că ne putem îmbolnăvi. Despre pericolul accidentelor rutiere aflăm doar din statistici şi în buletinele de ştiri. Iar cifrele pentru România sunt cele mai mari din Europa. Mai mult, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere este din ce în ce mai mare. Şi mai rău, în cele mai multe cazuri pietonii sunt de vină. Şi mult mai rău, în multe dintre accidente apar victime în rândul copiilor.

Împreună cu doamna profesoară am hotărât  încă de la începutul anului şcolar să desfăşurăm mai multe lecţii despre siguranţa rutieră. Am început cu partea teoretică unde am învăţat alfabetul circulaţiei rutiere (reguli şi semne de circulaţie) în scopul de a deveni pietoni responsabili şi atenţi. La partea practică am construit indicatoare din dopuri de plastic şi macheta unui drum public din polistiren şi piese quilling.


“Cursurile de educaţie rutieră” s-au finalizat cu o lecţie demonstrativă intitulată ”Permis de bun pieton” unde, alături de clasa a VIII-a, ne-am etalat cunoştinţele deja acumulate. Un elev a simulat semnalele unui poliţist specializat, iar colegii au spus ce semnifică fiecare semnal. Un alt coleg cu cecitate a simulat traversarea străzii cu ajutorul bastonului alb. Ceilalţi colegi şi-au spus părerea despre modul cum acesta a traversat strada.


Ne-au fost prezentate indicatoare de circulaţie de către doamnele profesoare, iar noi am spus ce semnifică fiecare indicator.

Evaluarea s-a făcut prin completarea unor fişe de muncă pe echipe, unde am precizat  părţile componente ale unui drum public. 


Lecţia s-a terminat cu concursul „Permis de bun pieton” unde fiecare dintre noi am completat un chestionar cu 18 întrebări. Rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare.

Rezultatele obţinute la test demonstrează că în viitor vom deveni responsabili pe străzile oraşului, pietoni corecţi, competenţi, informaţi, ceea ce va duce la micşorarea numărului victimelor accidentelor rutiere.

Avram George, clasa a IX-a

luni, 1 decembrie 2014

ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ

În perioada 17-21 noiembrie 2014 a avut loc programul "Săptămâna Educaţiei Globale", tema de anul acesta fiind "Securitatea alimentaţiei".
Pornind de la discuţii despre piramida alimentelor, conservarea hranei, alimentaţia sănătoasă, foametea şi malnutriţia, şcolăreii noştri de clasa întâi, îndrumaţi cu atenţie de către doamna profesoară Ursu Laura-Mirela, au desfăşurat şi o activitate practică. Astfel, ei au pregătit o gustoasă salată de fructe pe care au savurat-o mai apoi cu mare plăcere.
Micuţii au acceptat cu bucurie această tematică, manifestându-şi dorinţa de a mai desfăşura şi alte activităţi asemănătoare, venind chiar şi cu propuneri interesante.

luni, 10 noiembrie 2014

REGULAMENTUL CONCURSULUI JUDEŢEAN "NU LĂSA VIOLENŢA SĂ INTRE ÎN VIAŢA TA!"



Violenţa în şcoli este un fenomen care frământă societatea civilă de pretutindeni şi ea se manifestă în toate tipurile de şcoli şi la toate nivelurile de studii, ea manifestându-se în egală măsură atât între elevi, cât şi între elevi şi profesori, uneori fiind implicaţi direct şi părinţii.

Şcoala însăşi poate reprezenta o sursă a unor forme de violenţă şi acest lucru trebuie luat în consideraţie în conceperea diferitelor programe de prevenire şi stăpânire a violenţei.

Pentru crearea unui climat de pace şi bună înţelegere în şcoală este necesară cunoaşterea în profunzime a dificultăţilor curente sau potenţiale cu care se confruntă elevii, profesorii sau echipa managerială a şcolii în ceea ce priveşte fenomenul de violenţă, iar aceasta este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea unui plan operaţional de prevenire şi intervenţie adecvat.

Concursul „Nu lăsa violenţa sa intre în viaţa ta!”  îşi propune să antreneze elevii în activităţi creative care să conducă la realizarea unui mediu favorabil dezvoltării unor comportamente paşnice ale elevilor şcolii, printr-un management eficient al conflictelor şi prin implicarea profesorilor şi a părinţilor în crearea unor contexte de învăţare adecvate comportamentului civilizat al elevilor.

Concursul se desfăşoară în colaborare cu Inspectoratul De Poliţie al Judeţului Buzău – Compartimentul de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cu Fundaţia pentru copii “Sf. Sava de la Buzău”, în baza protocoalelor de colaborare.

OBIECTIVE:
     -Înţelegerea noţiunilor de agresivitate şi violenţă.
     -Cunoaşterea şi identificarea fenomenelor de violenţă din şcoală şi a cauzelor care le generează.
     -Înţelegerea rolului comunicării eficiente între profesori, elevi şi părinţi, cu scopul diminuării violenţei.
     -Identificarea situaţiilor conflictuale şi a modalităţilor non-agresive de rezolvare a acestora.

MOD DE ORGANIZARE:

Organizator - Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău

Concursul se adresează elevilor între 10 şi 20 de ani (cls. III-XII) din învăţământul primar, gimnazial, liceal din întregul judeţ, pe trei secţiuni – primar, gimnazial şi liceal.

Lansarea concursului se va face în data de 17 noiembrie 2014.

Participanţii vor completa şi trimite fişa de înscriere la una dintre cele două adrese de mail din datele de contact menţionate la finalul documentului, până la data de 28 februarie 2015. Nu se percepe taxă de participare.

Lucrările vor fi trimise prin e-mail, către profesorii organizatori, până la data de 07 martie 2015, la adresa din datele de contact.

Comisia de evaluare a lucrărilor va fi formată din 8 membri:1 inspector din ISJ, 4 profesori cu reale preocupari şi rezultate în domeniu, 2 reprezentanţi ai Poliţiei, 1 reprezentant al unui ONG specializat în acest domeniu.

Comisia judeţeană îşi va stabili baremul de apreciere al lucrărilor şi va desemna primele lucrări, pentru a fi premiate. Rezultatele concursului vor fi trimise pe mail, tuturor participanţilor.

Lucrările  pot fi individuale sau de grup, pentru fiecare lucrare putând colabora maxim 2 profesori coordonatori şi maxim 4 elevi.

Susţinătorilor de proiect care se plasează pe locurile unu, doi şi trei şi celor care obţin menţiuni li se vor da premii după cum urmează : premiul I - 10%, premiul II - 20%, premiul III - 30%, menţiuni – maxim 3 pentru fiecare secţiune şi pentru fiecare grupă de vârstă, fără a depăşi 25% din numărul de concurenţi. Premierea se va face la data de 19 martie 2015, în sediul Clubului Poliţiştilor – Centrul de Prevenire a Criminalităţii.

Secţiunile concursului:


 Pentru clasele III-IV

Secţiunea: „Poveste”

     -Lucrarea se va încadra în maxim o pagină A4, tehnoredactat în Word, font Times New Roman 12, la 1 şi ½ rânduri, cu marginile lucrării de 1″.
     -Titlul şi conţinutul poveştii trebuie să respecte tema concursului.
     -În partea din dreapta sus a lucrării vor fi trecute numele şi prenumele elevului, clasa şi numele profesorului coordonator.

Criterii de evaluare pentru lucrările depuse în cadrul secţiunii „Poveste”:
     -Respectarea condiţiilor de redactare.
     -Relevanţa titlului şi conţinutului poveştii în raport cu tema concursului.
     -Creativitate / imaginaţie.
     -Promovarea mesajelor pozitive.
     -Exprimare corectă din punct de vedere gramatical.


 Pentru clasele V-VIII 

1. Secţiunea: „Eseuri”

     -Lucrarea se va încadra în maxim o pagină A4, tehnoredactat în Word, font Times New Roman 12, la 1 şi ½ rânduri, cu marginile lucrării de 1″.
     -Titlul şi conţinutul eseului trebuie să respecte tema concursului.
     -În partea din dreapta sus a lucrării vor fi trecute numele şi prenumele elevului, clasa şi numele profesorului coordonator.

Criterii de evaluare pentru lucrările depuse în cadrul secţiunii „Eseuri”:
     -Respectarea condiţiilor de redactare.
     -Relevanţa titlului şi conţinutului eseului în raport cu tema concursului.
     -Creativitate / imaginaţie.
     -Promovarea mesajelor pozitive.
     -Exprimare corectă din punct de vedere gramatical. 

 

2. Secţiunea: „Poezii”

     -Lucrarea se va încadra în maxim o pagină A4, tehnoredactat în Word, font Times New Roman 12, la 1 şi ½ rânduri, cu marginile lucrării de 1″.
     -Titlul şi conţinutul poeziei trebuie să respecte tema concursului.
     -În partea din dreapta sus a lucrării vor fi trecute numele şi prenumele elevului, clasa şi numele profesorului coordonator.

Criterii de evaluare pentru lucrările depuse în cadrul secţiunii „Poezii”:
     -Respectarea condiţiilor de redactare.
     -Relevanţa titlului şi a conţinutului poeziei în raport cu tema concursului.
     -Creativitate / imaginaţie.
     -Promovarea mesajelor pozitive.
     -Exprimare corectă din punct de vedere gramatical.
 
Pentru clasele IX-XII

1. Secţiunea  “Prezentare power-point”
Prezentările vor respecta tematica propusă şi vor cuprinde între 7 şi 10 slide-uri. Pe primul slide se va nota titlul lucrării, numele elevului, clasa, numele profesorului îndrumător, şcoala, localitatea, judeţul.

Criterii de evaluare pentru lucrările depuse în cadrul secţiunii „Prezentări Power Point”:
     -Relevanţa titlului prezentării în raport cu tema concursului.
     -Relevanţa mesajelor în raport cu tema concursului.
     -Coerenţa structurii informaţiei.
     -Calitatea şi originalitatea pozelor şi desenelor folosite.
     -Promovarea mesajelor pozitive.
     -Respectarea numărului de slide-uri.
     -Efecte de animaţie la nivel de slide şi la nivel de text.
     -Exprimare corectă din punct de vedere gramatical.

2. Secţiunea  “Poster”
Prezentările vor fi realizate în format Publisher. Pe lucrare, oriunde în partea de jos, se vor nota titlul lucrării, numele elevului, clasa, numele profesorului îndrumător, şcoala, localitatea, judeţul.

Criterii de evaluare pentru lucrările depuse în cadrul secţiunii „Poster”:
     -Relevanţa titlului prezentării în raport cu tema concursului.
     -Relevanţa mesajelor în raport cu tema concursului.
     -Coerenţa structurii informaţiei.
     -Calitatea şi originalitatea pozelor şi desenelor folosite.
     -Promovarea mesajelor pozitive.
     -Exprimare corectă din punct de vedere gramatical.

Cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea concursului „Nu lăsa violenţa să intre în viaţa ta!”  vor fi suportate de către organizatori.

Toate propunerile din partea participanţilor, a invitaţilor şi a membrilor juriului, vor constitui puncte importante de desfăşurare şi organizare a următoarelor ediţii.

Vor fi eliminate lucrările care conţin mesaje violente sau cele care constituie imitaţii ale altor lucrări, cele care sunt preluate de pe internet sau alte baze de date specifice şi încalcă prevederile care protejează drepturile de autor.

Originalul lucrărilor indiferent de secţiune nu va fi înapoiat participantului.


EVALUAREA

Se va face în perioada 11-17 martie 2015, de  către specialişti ai instituţiilor partenere şi organizatori.

PREMIEREA

Toţi elevii participanţi, inclusiv cadrele didactice îndrumătoare ale acestora, vor primi diplome de participare. Se vor acorda premii pentru toate secţiunile şi pentru fiecare grupă de vârstă. Premierea se va face în data de 19 martie 2015, în sediul Clubului Poliţiştilor – Centrul de Prevenire a Criminalităţii.


Date de contact:
prof. Marian Nicoleta            
e:mail: lpdv_bz@yahoo.com

VĂ INVITĂM LA CONCURS - "NU LĂSA VIOLENŢA SĂ INTRE ÎN VIAŢA TA!"

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, alături de Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Buzău şi Fundaţia pentru copii "Sfântul Sava de la Buzău" organizează şi anul acesta concursul judeţean (inclus în CAEJ Buzău) "NU LĂSA VIOLENŢA SĂ INTRE ÎN VIAŢA TA!", concurs aflat la ediţia a II-a şi care se va desfăşura în perioada februarie-martie 2015.

Concursul se adresează tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 20 de ani şi are 5 secţiuni împărţite pe 3 categorii de vârstă:
     -învăţământ primar - "Poveste"
     -învăţământ gimnazial - "Poezii" şi "Eseu"
     -învăţământ liceal - "Prezentare Power Point" şi "Poster"

Premierea participanţilor se va face în data de 17 martie 2015 în sediul Centrului de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii al IJP Buzău, cu ocazia Zilei Poliţiei Române.

Vă aşteptăm!

Organizatori: prof. Nicoleta Marian şi prof. Doina Cucuteanu

luni, 25 august 2014

SĂRBĂTOARE LA PALAT - SERBAREA CLASEI PREGĂTITOARE

În urmă cu un an am păşit împreună cu emoţie în Palatul Cunoaşterii. Primul pas, clasa pregătitoare, l-am făcut cu dreptul, cunoscându-ne, acceptându-ne, ataşându-ne unii de alţii, creând o familie frumoasă. 
Unii dintre voi poate v-aţi împiedicat din când în când sau aţi păşit mai încet, alţii aţi mers drept şi hotărât pănă la capăt. Cert este că niciunul nu s-a dat bătut şi şi-a dorit să pătrundă tot mai adânc în Palatul Cunoaşterii. Ne-am jucat împreună, am învăţat împreună şi ne-am bucurat împreună de fiecare treaptă urcată, de fiecare progres făcut. Suntem mândri de voi!
La finalul anului şcolar am cules roadele muncii depuse cu atâta dăruire. Vă aşteptăm cu drag în clasa întâi să continuăm aventura noastră! Bucuraţi-vă din plin de prima voastră vacanţă de şcolari!

prof. psihoped./dirig. Ursu Laura-Mirela
înv.-educ. Olteanu Ecaterina
prof. prep. Jidanu Florin

duminică, 10 august 2014

LA REVEDERE, CICLU PRIMAR!

Pe data de 19 iunie, anul curent, elevii clasei a IV-a au sărbătorit alături de cadre didactice şi părinţi absolvirea ciclului primar, luându-şi cu bucurie, dar şi cu tristeţe în acelaşi timp, rămas bun de la anii petrecuţi împreună cu doamna lor dirigintă, Datcu Elena-Simona, şi cu toţi profesorii care au pus bazele formării lor.

Cei mici au împletit într-un frumos moment artistic versuri şi cântece, retrăind clipe emoţionante, pline de farmec şi de amuzament din cei patru ani de şcoală. 

Felicităm din tot sufletul frumoasa colaborare, apreciem rezultatele (şcolare şi extraşcolare) marcante obţinute de-a lungul anilor de către elevi sub îndrumarea atentă a doamnei lor dirigintă şi le dorim acestora mult succes în ciclul gimnazial!

vineri, 8 august 2014

CONCURSUL NAŢIONAL "DIN SUFLET DE CREŞTIN"

Pe data de 23 mai, anul curent, doi micuţi cu voci angelice ai instituţiei noastre L-au slăvit pe Dumnezeu la Concursul Naţional de Muzică Religioasă "Din suflet de creştin", ediţia a V-a, concurs ce s-a desfăşurat, ca în fiecare an, la Iaşi.

Coordonaţi cu multă dragoste şi căldură de către doamna profesoară de religie, Mirela Crăciunescu, elevii Dincă Ciprian (clasa a IV-a) şi Dogaru Iulian-Adelin (clasa pregătitoare) au urcat pe scenă la secţiunea solişti, ciclul primar, atrăgând aprecierea juriului de specialitate, dar şi a publicului spectator. 

Astfel, micuţul Adelin a obţinut premiul I la această secţiune, iar colegul său mai mare şi mai experimentat (printr-o participare anterioară la acelaşi concurs) a obţinul trofeul.
Felicităm iniţiativa doamnei profesoare şi prestanţa celor doi premianţi, mulţumindu-le totodată pentru dăruirea cu care au reprezentat liceul nostru.

marți, 24 iunie 2014

PROIECTUL "SPRE MUNTELE DE SARE"

Elevii Ionaşcu Florian, Oncioiu Cosmin (clasa a VI-a) şi Ferentz Irina (clasa a VIII-a), coordonaţi de către doamnele profesoare Doina Cucuteanu şi Nicoleta Marian au obţinut premiul al III-lea la faza judeţeană a Concursului Naţional de Proiecte de Mediu cu proiectul "Spre Muntele de Sare".
 Mulţumim domnului profesor Florin Tîrcolea şi domnului instructor de educaţie Iulian Caraman, precum şi tuturor elevilor claselor a VI-a, a VIII-a şi a X-a care au participat la realizarea acestui proiect.

duminică, 15 iunie 2014

CUPA "1 IUNIE"

Vara a păşit printre noi strălucitoare, zâmbind şi îmbiind la joc şi la deconectare. Cei care s-au bucurat din plin de prima zi a acestui anotimp luminos au fost copiii.
Pe data de 2 iunie, anul curent, a fost organizată în cadrul instituţiei noastre Cupa "1 Iunie" în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Buzău şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău.
Preşcolarii şi şcolarii ciclului primar, împărţiţi în două echipe, au învăţat să colaboreze şi să fie competitivi, participând la trei probe sportive, dar distractive în acelaşi timp: Ştafeta, Păşitul pe Puzzle şi Vestimentaţia rapidă şi haioasă.
Activitatea s-a încheiat cu o mini-petrecere pentru cei mici şi cu răsplătirea membrilor echipelor cu premii dulci.
În cadrul aceluiaşi parteneriat, şcolarii mari au participat la un turneu de şah rapid (Cupa de Şah "1Iunie").
Participanţii au fost premiaţi, în funcţie de locul ocupat, cu dulciuri, diplome, medalii şi cupe.