marți, 2 decembrie 2014

PERMIS DE BUN PIETON



Clipuri TV ne spun să mâncăm sănătos şi să facem mişcare. Avertismente de pe pachete de ţigari ne spun că ne putem îmbolnăvi. Despre pericolul accidentelor rutiere aflăm doar din statistici şi în buletinele de ştiri. Iar cifrele pentru România sunt cele mai mari din Europa. Mai mult, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere este din ce în ce mai mare. Şi mai rău, în cele mai multe cazuri pietonii sunt de vină. Şi mult mai rău, în multe dintre accidente apar victime în rândul copiilor.

Împreună cu doamna profesoară am hotărât  încă de la începutul anului şcolar să desfăşurăm mai multe lecţii despre siguranţa rutieră. Am început cu partea teoretică unde am învăţat alfabetul circulaţiei rutiere (reguli şi semne de circulaţie) în scopul de a deveni pietoni responsabili şi atenţi. La partea practică am construit indicatoare din dopuri de plastic şi macheta unui drum public din polistiren şi piese quilling.


“Cursurile de educaţie rutieră” s-au finalizat cu o lecţie demonstrativă intitulată ”Permis de bun pieton” unde, alături de clasa a VIII-a, ne-am etalat cunoştinţele deja acumulate. Un elev a simulat semnalele unui poliţist specializat, iar colegii au spus ce semnifică fiecare semnal. Un alt coleg cu cecitate a simulat traversarea străzii cu ajutorul bastonului alb. Ceilalţi colegi şi-au spus părerea despre modul cum acesta a traversat strada.


Ne-au fost prezentate indicatoare de circulaţie de către doamnele profesoare, iar noi am spus ce semnifică fiecare indicator.

Evaluarea s-a făcut prin completarea unor fişe de muncă pe echipe, unde am precizat  părţile componente ale unui drum public. 


Lecţia s-a terminat cu concursul „Permis de bun pieton” unde fiecare dintre noi am completat un chestionar cu 18 întrebări. Rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare.

Rezultatele obţinute la test demonstrează că în viitor vom deveni responsabili pe străzile oraşului, pietoni corecţi, competenţi, informaţi, ceea ce va duce la micşorarea numărului victimelor accidentelor rutiere.

Avram George, clasa a IX-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu