marți, 12 ianuarie 2016

BUCURIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ - DĂRUIND VEI DOBÂNDI!



Proiectul Educaţional Regional „Bucuriile Sărbătorilor de Iarnă-dăruind vei dobândi!”, ediţia I, activitate organizată de Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Fundaţia pentru copii “Sfântul Sava de la Buzău”, Facultatea de Matematică şi Informatică Bucureşti, DGASPC Buzău, Şcoala gimnazială "Ing. Oprişan Iarca", Şcoala gimnazială Costeşti şi Liceul de Arte „Margareta Sterian”. Activitatea are ca scop formarea şi cultivarea unor atitudini pozitive (dragoste, preţuire şi respect) ale elevilor, atât faţă de obiceiurile şi tradiţiile poporului român, cât şi faţă de toţi semenii lor, în spiritul perceptelor creştine prin implicarea directă a elevilor şi a cadrelor didactice din diferite zone ale ţării. Activităţile s-au desfăşurat pe mai multe etape, adresându-se, atât elevilor pentru aş pune în valoare potenţialul creativ şi artistic în realizarea unor lucrări artistico-plastice, creaţii literare, prezentări PPT având ca temă Sărbătorile de Sfântul Nicolae, Naşterea Domnului, Anul Nou şi Boboteaza, cât şi cadrelor didactice, având la dispoziţie secţiunea de referate, eseuri şi realizarea PPT ca exemple de bune practici şi alte activităţi realizate în cadrul şcolilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Prin realizarea acestor lucrări, elevii şi-au dăruit propriul talent, propriul act de creaţie, având încredere că vor dobândi respectul şi aprecierea celor din jur. Această etapă a proiectului a fost cea mai amplă şi mai complexă, aducându-şi contribuţia 120 de şcoli din ţară.

O altă etapă a proiectului a vizat activităţi cultural artistice unde elevii, atât din şcoala noastră, cât şi elevii din şcolile partenere, au prezentat un program bogat, pregătit de cadrele didactice, care a constat în scenete, poezii şi colinde specifice sărbătorilor de iarnă, ce au pus în valoare talentul şi însufleţirea de care au dat dovadă şi de această dată elevii.

O ultimă etapă a vizat activităţi care să dezvolte elevilor spiritul de întrajutorare, compasiune, respectul pentru toate persoanele, indiferent de handicapul fizic sau social.

Elevii din cadrul liceului nostru au confecţionat felicitări prin metoda quilling pentru a fi comercializate în scop caritabil. Toată creaţia şi munca copiilor a fost expusă şi vândută cadrelor din şcoala noastră şi din şcolile partenere, cărora le mulţumim pe această cale pentru contribuţia dumnealor. Cu banii adunaţi am reuşit să facem pacheţele pentru „bunicii noştri” de la azilele din  Năieni, Ulmeni şi Câmpeni. Sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii noştri s-au erijat în adevăraţi mesageri ai divinităţii şi au bătut sfios la uşile celor singuri şi suferinzi. De fiecare dată uşile celor trei azile au fost deschise de mâinile copiilor şi …… emoţia a inundat atmosfera. Cu mâinile tremurânde, cu ochii înotând în lacrimi, cu vocile incontrolabile, copiii au înmânat darurile. Elevii noştri au demonstrat şi de această dată că le pasă de cei singuri şi în suferinţă, că sunt dispuşi să împartă cu ei lacrimi de bucurie, dar şi de tristeţe, că au un suflet sensibil şi generos. Acest gest de a dărui funcţionează ca un bumerang aducând celor implicaţi bucuria şi recunoştinţa aproapelui, starea de bine oferită de săvârşirea faptelor de milostenie, împăcarea cu sine. Copiii au înţeles cuvintele Mântuitorului Hristos: „Mai fericit este a da decât a lua” (Mt 10,8; Fapte 20, 35) şi au conştientizat cât de importantă este milostenia şi câtă bucurie aduce în sufletele celor singuri. Urmărind prezentările în PPT trimise de către cele 120 de şcoli partenere am constatat că această acţiune s-a derulat în diferite zone ale ţării.

Impactul proiectului a fost extraordinar, mult peste aşteptările organizatorilor şi mulţumim Bunului Dumnezeu că am reuşit să ducem la bun sfârşit toate acţiunile. Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat în activităţi, mulţumim partenerilor şi voluntarilor care  ne-au sprijinit.

prof. Cucuteanu Doina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu