luni, 20 februarie 2012

"TORNA, TORNA, FRATRE!" (NR. 2) - ÎNCERCĂRI LITERARE

 Non scholae sed, vitae discimus

A fost odată un copil care se numea Darius. Acest copil nu era prieten bun cu şcoala: când auzea de aceasta, era ca şi cum ar fi mers într-un loc înfricoşător. Zadarnic au încercat părinții şi prietenii să-l convingă să meargă la şcoală, dar nu au reuşit. De fiecare dată el le spunea: Pentru ce îmi trebuie mie şcoală? Nu vreau să devin profesor, ci sudor!”.

Timpul trecea. Darius a devenit major. Părinții au murit şi nu mai avea cine să-l întrețină. A vrut să se angajeze ca sudor. A mers la firma respectivă, iar patronul l-a întrebat dacă are diploma de bacalaureat. Darius nu ştia la ce se referă. Patronul îl lămurește spunându-i că diploma de bacalaureat este aceea care se ia în urma examenului de la sfârșitul clasei a XII-a. Auzind acestea, Darius îi explică patronului că lui nu i-a plăcut şcoala şi de aceea nu a făcut-o. Să scrie şi să citească a învăţat de la părinți.

Patronul nu l-a primit, dar nu a fost singurul. Darius a încercat şi alte firme să se angajeze, dar nimeni nu l-a acceptat, deoarece peste tot îi trebuia diploma de bacalaureat.

Anii au trecut. Darius nu mai avea din ce să trăiască. Abia atunci și-a dat seama că şcoala e primul lucru important din viață. S-a interest dacă poate să urmeze cursuri la vârsta pe care o avea. I s-a confirmat acest lucru.

După câteva zile a început cursurile. Astfel a terminat școala având note foarte bune. A obținut diploma de bacalaureat. S-a angajat ca sudor, dar nu a lucrat foarte mult timp, deoarece vârsta nu-i permitea.

Sfatul lui Darius pentru toți elevii este acela de a învăța cât se poate de bine şi să nu urmeze exemplul lui niciodată.

    Cristina Toader
    Clasa  a XII-a  


DESPRE DRAGOSTE

Dragostea dulce-amară
Te ridică, te coboară.

Dragostea este o floare
Ce niciodată nu moare.

Dragoste - floare de mai -
De ce la mine nu stai?

Măcar o zi, dac-ai vrea,
Să apari în calea mea!

    Răzvan Hodorog
    Clasa a VIII-a


CÂNTEC DOMNULUI

Copile bun şi blând,
Ştii tu oare ce zi e azi?
E ziua lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Care s-a născut pentru noi
Să ne mântuiască, să ne ocrotească,
Să ne înveţe tot ce este bun.
Tu nu-L lăsa! Ia-L şi primeşte-L în casa ta!
Nu te feri de Dânsul,
Căci  greşeşti şi nu e bine.
El a venit pe pamânt pentru Tine!
De aceea trebuie să Îl iubeşti
Şi să Îl preţuieşti.
A fost batjocorit de oameni
Şi bătut cu pietre
Pentru a ne face să credem
În Domnul Dumnezeul nostru,
Cel fără de sfârşit!

    Andreea Călin
    Clasa a IX-a


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu