duminică, 22 februarie 2015

MICII BRUTARI


Joi, 19 februarie 2015, elevii claselor pregătitoare, I şi a XII-a ai instituţiei noastre au modelat, copt şi servit la fabrica de pâine Boromir vestiţii covrigi de Buzău împreună cu elevi ai clasei a XII-a de la Colegiul Economic Buzău. Copiii au lucrat în parteneriat cu un grup de studenţi nemţi în cadrul Proiectului Leonardo da Vinci "Fit4Europe".


DĂRUIND VEI DOBÂNDI



„Dăruind vei dobândi” este titlul proiectului de voluntariat realizat între Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, Şcoala Gimnazială „Constantin Ivănescu”, Şcoala Gimnazială Costeşti, Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Şcoala Gimnazială Nr. 11 şi Fundaţia pentru copii „Sf. Sava de la Buzău”.

Dăruind vei dobândi pentru mulţi este un clişeu creştin, iar pentru alţii un mod de viaţă. Fericit e şi cel care dăruieşte, şi cel care primeşte. Dar mai fericit e cel care dăruieşte. E mai fericit pentru că ceea ce primeşte e de nepreţuit. Gândiţi-vă cam cât costă un zâmbet sincer. Sau, gândiţi-vă mai bine cât costă o lacrimă de mulţumire. Orice sumă de bani dăruieşti e infinit mai mică decât ceea ce primeşti. Toate pălesc în faţa unor asemenea daruri. În Hristos nu mai este de fapt un dăruitor şi un primitor, ci doi dăruitori şi doi primitori (dăruitorul primitor şi primitorul dăruitor). Şi iată cum, în Hristos, Dăruind vei Dobândi şi Dobândind vei Dărui.

Proiectul „Dăruind vei dobândi” se doreşte a fi un proiect social, proiect care are ca scop formarea şi cultivarea unor atitudini pozitive ale elevilor faţă de semeni, în spiritul perceptelor creştine şi promovarea practicilor de voluntariat,  a tradiţiilor şi obiceiurilor sărbătorilor de Crăciun.

Obiectivele proiectului au fost atinse în primul rând prin organizarea unor activităţi de voluntariat, la care se adaugă activităţi care să dezvolte la elevi spiritul de întrajutorare, compasiunea, respectul pentru toate persoanele, indiferent de handicapul fizic sau social al acestora şi în al doilea rând a activităţilor de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun: Colecta de alimente pentru  “bunicii noştri”; Colind la case de români;  Tradiţii şi colinde strămoşeşti.

Prima dintre acestea a presupus o colectă de alimente realizată de către cele cinci şcoli, alimente ce au fost donate celor trei azile de bătrâni (Câmpeni, Năieni şi Ulmeni) aflate sub ocrotirea Fundaţiei pentru copii „Sf. Sava de la Buzău”. Activităţile la azilele de bătrâni au început acum 10 ani (când exista doar azilul de la Câmpeni), din iniţiativa profesorilor de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Buzău. Aceştia au dorit ca elevii din acest liceu să ştie ce înseamnă a dărui, în condiţiile în care ei primesc multe daruri în fiecare an. De la an la an copiilor şcolii noastre li s-au alăturat şi alte şcoli în aceste acţiuni de voluntariat.  
Anul acesta, ca şi în alţi ani, am plecat la drum cu gândul bun de a bucura inimile bunicilor noştri de la azilele Ulmeni, Năieni şi Câmpeni cu câteva daruri, dar mai ales cu toată dragostea noastră. Aşa cum noi ne dorim să ni se acorde atenţie, să ni se ia în seamă toate drepturile, dorinţele, tot la fel şi oamenii singuri, părăsiţi de cei dragi au nevoie de multă dragoste, de vorbe bune şi să li se asculte poveştile vieţii lor. Copiii de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău au cumpărat cadouri pentru bunici din banii obţinuţi din comercializarea felicitărilor de iarnă confecţionate de ei. Ceilalţi copii de la şcolile partenere au strâns colecte ajutaţi de diriginţi şi părinţi. Toţi aceşti copii au împărţit fiecărei persoane câte un pacheţel de daruri, dar ceea ce a fost mai important a fost puntea afectivă creată, bucuria de a fi acolo, de a dărui căldură sufletească şi un zâmbet acestor bătrâni.
Copiii, obişnuiţi să primească ei daruri de Crăciun, au învăţat o dată în plus ce înseamnă bucuria de a dărui şi, mai ales, ce înseamnă să dăruieşti unei persoane care se simte părăsită de cei dragi. A fost un schimb de lacrimi între copii şi bunici, atât lacrimi de bucurie, cât şi de tristeţe.

A doua activitate din acest proiect, „Colind  la case de români”, a avut în vedere pregătirea unui program de colinde de către toate şcolile implicate în proiect şi prezentate „bunicilor noştri” de la cele trei azile. Împreună cu copiii au cântat si „bunicii noştri”, uitând pentru o clipă singurătatea, tristeţea şi indiferenţa celor din jur. Pentru o clipă aceşti copii au reuşit să aducă un zâmbet pe faţa celor aflaţi în suferinţă şi singurătate. Copiii au stat de vorbă cu „bunicii lor”, adresându-le tot felul de întrebări şi, mai ales, ascultându-le poveştile vieţii lor. Ei au mângâiat sufletele bunicilor cu cuvinte frumoase, dar şi copilăreşti şi au primit în schimb mulţumire. Au mângâiat pe cei întristaţi şi au primit zâmbete şi lacrimi de mulţumire de la ei.

A treia activitate, „Tradiţii şi colinde strămoşeşti”, s-a desfăşurat în sala de spectacole de la Consiliul Judeţean Buzău. Elevii de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău au prezentat un program de colinde şi o scenetă intitulată ”Naşterea lui Iisus Hristos” în cadrul programului cultural artistic „Tradiţii şi colinde strămoşeşti” - ediţia a 26-a, organizat de către Pr. prof. dr. Mihail Milea. La această manifestaţie au participat părinţi, profesori, preoţi şi alţi reprezentanţi ai comunităţii. Impactul colindelor de Crăciun, vestesc prin muzică voia lui Dumnezeu prin Mesia. Oricât am vorbi de frumos şi am pune în valoare sensul cuvintelor, nu ne facem misiunea completă fără a cânta, căci a cânta este îngereşte. Prin acest program de colinde copiii au îmbrăţişat Crăciunul în splendoarea lui spre a vesti naşterea Mântuitorului mai curaţi, mai buni, colindând apropiaţii prin ajutor şi rugăciune.

Mai jos redau câteva trăiri ale participanţilor la activităţile din proiect:
 
“Impactul vizitei asupra elevilor a fost deosebit de puternic. Făcând parte, în general, din familii cu un anumit statul social, descinderea din puful confortabil al familiei, părăsirea, pentru moment, a  lumii smartphon-ului sau laptopului de ultimă generaţie şi pătrunderea într-o lume a suferinţei, a neputinţei, a singurătăţii, a fost aproape şocantă. O realitate de la câţiva paşi, bănuită, dar nepipăită  niciodată, o lume nu din cărţi, ci care respiră acelaş aer, dar mult mai dureros. De la imaginea idilică a propriilor bunici, care îi aşteaptă cu arome de prăjiturele şi care îi însoţesc la orele de balet sau şah, au aflat că bătrâneţea are şi o altă faţă, că viaţa nu începe şi nici nu se termină cu gadget-ul de ultimă generaţie sau cu eticheta de firmă de la haină. Pentru unii tăcerea dureroasă s-a sfârşit la reîntoarcerea în oraş, printr-o oprire la MacDonald’s. Pentru alţii, vizita a însemnat transformarea Crăciunului din Mi-aş dori să primesc…, într-un Crăciun al recunoştinţei pentru tot ce le-a fost hărăzit, pentru tot ce au.” Şcoala gimnazială Nr. 11, Buzău

„A ne ajuta semenii înseamnă a ne dovedi umanitatea şi fericirea că suntem fiinţe alese, coroana creaţiei lui Dumnezeu. Dorinţa de a fi buni este un dar care ne înnobilează şi ne face fericiţi. Sufletul nostru, când intră în comuniune cu alte suflete, saltă de bucurie, tocmai fiindcă este de sorginte divină, înzestrat cu raţiune, cu voinţă şi cu sentimente. Toate aceste atribute nobile, îndreptate spre bine, ne-au determinat să fim alături de bunicii noştri care, din diferite motive, au ajuns să fie ocrotiţi în Azilul de la Câmpeni, păstorit de alesul om al lui Dumnezeu, Părintele Mihail Milea.
Un grup de elevi de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, îndrumaţi de diriginţii lor, au împărţit pachete bunicilor pe acordurile cristaline ale minunatelor colinde, dăruite şi ele cu mult drag. Lacrimile şi lumina bucuriei care picurau din ochii lor adumbriţi de trecerea timpului ne-au făcut fericiţi şi ne-au insuflat gândul cel bun de-a fi mai aproape de ei de acum înainte.” Liceul de Arte „Margareta Sterian”